25 mars 2012

Hassel

Hasseln blommar! Det är utan tvekan en av mina favoritblommor!

"Idag är hasselbusken inte lika viktig för vår vardag som förr. Då användes hasselkäpparna till många bruksföremål. Korgar, tunnband, såll, spöknippen, skaft till de flesta verktyg samt käppar, såväl snälla som elaka! Hasselnötterna var dessutom goda, feta, näringsrika och eftertraktade. På 1800-talet exporterade Sverige stora mängder hasselnötter.

Hasselbuskar ger mycket och tar lite. Den är lätt att sköra ner, på ett år växer det ut nya, drygt meterlånga skott. I gamla, väl hävdade ängar syns spåren. Hasselbuskarna har breda fötter som ett tecken på flitig skattning. Inte underligt att den generöse givaren var välkommen i ängens gemenskap. Där fick den vara ifred för kreaturen medan hasselskuggan skänkte frodighet och lugn åt floran.

Om hösten faller hassellöven till marken, multnar och ger näring som hasseln hämtat upp genom rötterna, till jorden. Och i steniga ängar står hasselbusken vakt vid stenarna och skyddar därmed lien mot stenens barska yta.

Vid Lilla Stjärnan i Skåne finns en stor äng med många hasselbuskar. Med åren och genom dålig hävd har buskarna vuxit sig stora och vida. Nu bygger de en lövsal med många pelare. Det känns som att vandra i ett fornnordiskt tempel. Vackert men mörkt.

Vårt öppna landskap håller på att växa igen. Men vad gör man med alla hasselkäppar..."  
(Ur "Äng" av Tony och Claes Lewenhaupt, Bra Böckers Bokförlag, 1989)

2 kommentarer:

  1. Wow måste pronto ut och kolla imorgon! Vi har en ganska stor odling med vild hassel och skördade rätt många kilo förra året.
    Rostade nötter och hade i egen fikonmarmelad också...

    SvaraRadera
  2. Å det låter ju bara helt underbart!! Såg du några blommor på era hasslar? Jag antar att det är honblommorna som blir nötter sen.

    SvaraRadera