24 oktober 2015

Höstdagar

Titta, en Helleborus Julros som blommar i oktober! Jag köpte tre i England i våras utan att veta hur blommorna skulle se ut. En ren lyckoträff.

Diggar min oktoberstormhatt Aconitum carmichaelii 'Arendsii'

Jag börjar bli lite nöjd med min framsida där växterna går från ljusgröna till gula och röda toner. Euphorbia purpurea Rödbladig törel och den orangea dahlian har varit riktigt fina länge och när jag kom på att man lätt som en plätt tar sticklingar av töreln blev det extra kul.

Bamsingar till solrosor har vuxit i trädgårdslandet och jag har nog aldrig sett större. Häromdagen när det blåste så välte de av tyngden. Tyvärr har härligheten börjat gråmögla men där är lite fågelmat kvar på dem.

Idag har jag förberett dahliornas vintervila. Rätt som det är fryser det och då blir det bråttom och bråttom är inte så kul. Skakat av den mesta jorden och ner i varsin bytta. Nästa år ska jag plantera dahliorna ihop med perennerna, det kommer bli kanonsnyggt! Sniglarna ska vi inte prata om. Snart ska dom få åka ner i frostfri källare men källaren ska 'bara' städas först...

Trevlig helg på er!

5 kommentarer:

 1. Fin julros. Skönt att få litet höstarbete gjort. / Britt

  SvaraRadera
 2. Superfin julros! Visst känns det skönt när man gjort bort de oundvikliga höstjobben.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Julros i oktober. Tja, varför inte. Här hemma blommar både backtimjan och maskrosor, så det är visst ingen ordning på blomningen. Hur som helst är julrosen fantastiskt fin! Så läcker!
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 4. Hei Maria:)
  Kjempesøt hellborus!...og at den blomstrer nå i oktober...ja jeg har en jeg også...veldig rart dette,men kjærkommet:)
  Men dine solros...FOR en størrelse! Aldr sett så store før:)

  SvaraRadera
 5. Läcker julros och alla redan! Ser så trivsamt ut på din framsida och vackert bladverk på töreln.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera