18 januari 2015

Månadsbilden januari

Januari


Busken med gröna grenar är Kerria japonica.


Såhär vårig och fräsch kan den se ut, men jag tycker att det gula blir för gult. Jag har också kämpat med hur den brer ut sig i rotsystemet och nu har jag kommit fram till att den ska bort. Äntligen bort. Grävmaskinen får ta den och sen ska den ersättas av en mycket trevligare och vackrare buske som tillför mer året om också, Cornus alba 'Elegantissima'.


Bland de vitbrokiga sorterna tycker jag att den här passar bäst i storlek. Den blir mellan 1,5-2m hög och ungefär lika bred om man inte passar den med saxen men 1,5m är lagom i min rabatt. 

Den fina röda barken framträder mest på vintern och på våren är det så här tjusigt när bladen slår ut. (Bilden är lånad HÄR)


(Bilden är lånad HÄR)

Blommorna är ganska oansenliga och hela busken tycker jag ger ett ljust och lugnare intryck än Kerrian. Min variant kommer nog stammas upp aningens, då blir busken blir luftig undertill och perennerna som vill växa bredvid får mer ljus. 

17 kommentarer:

 1. En sådan buske har vi och är supernöjda med den. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, va kul! Värdefullt att höra andras erfarenheter.

   Radera
 2. Snyggt med grenverk som har lite färg.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Kerrian har ju också "färgade" gröna grenar och det är fint nu på vintern men du förstår vid det här laget att jag tröttnat på resten :-)
   Tack detsamma!

   Radera
 3. Låter som ett mycket klokt beslut Maria. Just Kerria kan verkligen bli blaffig och GUL - inte min favorit alls. Ett trevligt och mycket snyggt val med cornus. Jag gillar också Aurea.
  Här växte två sibirica lite i skugga och de var inte fina. Jättehöga och fula och sedan när jag försökte stamma upp och ta ner dom så la sig de jättelånga skotten ner. Hade de stått fritt hade det varit mäktigt men det är svårt med kraftigväxande så här långt ner tycker jag. När man föryngrar bli skotten så väldigt gängliga. Att bara låta dom växa fritt så blir det ingen fin bark efter ett tag. Bättre högre upp i landet är min erfarenhet.
  Kram på dig
  ps det är så härligt att kunna gräva upp med grävare - en befrielse när det gäller stora buskar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aurean är också väldigt fin. En av de bästa sakerna med kornellerna är att de är så tacksamma och fina året om. Du får börja om med några som du kan uppfostra från början :-) Kram!

   Radera
 4. För en stund sedan fick jag ÄNTLIGEN tillgång till mitt bloggkonto igen! Hela datorn ned inställningar och mailkonton och allt kapade för snart ett år sedan och sedan dess har jag med myrsteg kunnat restaurera det ena efter det andra och nu till sist bloggen! Lovar att höra av mig oftare nu:-)
  Funderar också på en kornell till våren!
  Hälsningar
  Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila! Så roligt att höra ifrån dig igen, blev nästan orolig ett tag.

   Radera
 5. Ja nu längtar en allt till våren, grönskan och ljuset. Jag drejar i lite olika stengodsleror och ibland porslin. Just de här skålarna är drejade i wm2502 som är mycket lättdrejad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ska se om den går att få tag på här nere, kanske cebex har den..?

   Radera
 6. Ser ut dom ett bra val och snyggt med de röda grenarna.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Kul med månadsbilden! Snart börjar det väl hända saker hos er medan bilden lär vara vit ett bra tag till hos oss, hoppas jag. Smart buskbyte.
  Ha det bra!
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Månadsbilden har du smittat mig med :-) Ska bli kul att testa, kanske blir jag överraskad själv. Ha det fint!

   Radera
 8. Hei! Hvitbroket kornell liker jeg veldig godt. Har to stykker på hver sin side av en gressti. Busker som er spennende året rundt, er verdifulle. Klem Anne

  SvaraRadera