3 november 2014

Örtsalt


Äntligen eget örtsalt!

Detta är ett mycket bra sätt att ta hand om sina kryddörter. Som jag förstår det kan man använda vilka kryddor man vill, man kan ta mycket av något och lite mindre av andra. Vissa kan ta överhanden i smaken, till exempel libbsticka och vitlök som man kan va lite försiktig med, men som absolut ska vara med eftersom de ger så god smak till helheten.

Dill hade jag för lite av vid denna årstiden och den sista basilikan som jag gjorde pesto på bara för en vecka sedan kunde gott ha varit med.

Det är en process innan man kan skruva åt locken på de färdiga små lyckoburkarna. Först odla såklart, sen med ett lyckligt leende på läpparna gå runt i trädgården och plocka örterna under stor vördnad. Ta in och skölja av bladen, göra fina högar av örterna, noggrant hacka och riva alla örter i matberedaren. Tillsätta salt. Bre ut massan och låta torka.

Det här med torkningen tog längre tid än jag trodde men det doftade gott under tiden. När allting torkat på 50 grader i ugnen över eftermiddag och natt var det dags att hacka allt i matberedaren igen till ett fint grönt örtsalt. Burkar och lock upp från källaren och diskas noga. Äntligen kunde jag fylla burkar med eget örtsalt!

Innehåll: Persilja, kryddsalvia, lök, kryddtimjan, rotselleri, libbsticka, vitlök, dragon, citronmeliss, anisört, fänkål, dill. Jag använde finkornigt Medelhavssalt till min blandning.


7 kommentarer:

 1. Här tar det ännu längre tid för jag torkar örterna i luften utan värme. Jag vet inte om det blir sämre, men det blir absolut bra i örtblandningarna. Kul att ha i vinter.

  SvaraRadera
 2. Hei! Lykke og luksus på glass, deilig. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Hej Maria

  det är verkligen en konst att få till en fin blandning. Hoppas att allt är bra med er.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Mmmm...så fint å ta vare på godsakene til vinteren:)
  Jeg har ikke laget urtesalt men bruker både pesto og tørker mange urter.
  God helg til deg:)
  Ps...ja..skulle gjerne kommet forbi deg...med en liten kreativ-gave:))

  SvaraRadera
 6. Får försöka komma ihåg ditt härliga recept till våren, så jag vet vad som behöver odlas. Låter mumsigt! Tack.
  Hej fr Törnrosa

  SvaraRadera
 7. Låter ju jättegott! Varöf har jag inte provat det... måste bli ändring till nästa år.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera