20 augusti 2014

Augustismaker


Nu skördar vi söt majs, välfyllda och gyllene kolvar som smakar himmel. I år har jag samplanterat med dahlior, övervintrade från i fjol. Det blev en bra kombination.


 Efter många om och men hamnade till slut frilandsgurkan inne och slanggurkorna ute. Det gick inte så bra för slanggurkorna, däremot fick vi några gurkor att lägga in, det hör till en av de snyggaste inläggningarna, ättiksgurka.
Hos svägerska i Stockholm fick vi basilikaolja ringlad över salladen. Det kan ju inte bli somrigare så jag gjorde en egen liten flaska.

Mycket nöjd med utetomaterna och sorterna vi prövat i år, sorter som tål att växa utomhus i kallt klimat. Det har ju inte varit så värst kallt den här sommaren om man säger så men man vet ju aldrig.
'Sub-Arctic Plenty', tidig busktomat från Kanada, 
'Alaskan Fancy'
'Dina' från Ukraina (den stora gula), 
'Sibirjak', ’’Den här måste ni ha i ert sortiment’’, sa Åke Truedsson, 
'Naranja Dulce' från Rafael, en biodynamisk fröodlare i Spanien, som tyckte att Runåbergs borde prova den här uppe i norr, 
'Kattesund' "min egen beprövade" 
och till sist min bloggvän Annes vackra och supergoda körsbärstomat.

Så har mörkret lagt sig över vår by. Det har varit blåsigt, regnigt och lite småkallt precis som på många andra platser men jag har det så väldigt bra. Mina tankar går till andra som har det svårt. Tiggare, sjuka, översvämningsdrabbade, de som är med om krig och förföljelse på olika sätt. 
"-Vem är din nästa? 
-Första bästa."


Njut av din augustikväll!

3 kommentarer:

 1. Så fint det var med majsen och dahliorna! Kul kombination, ej tänkt på förut. God majs är så himmelskt gott. Hoppas du har det fortsatt bra.

  SvaraRadera
 2. Hei Maria! Mais rett fra hagen er himmelsk. Det kan ikke sammenlignes med butikkmais. Til neste år skal jeg jammen ha dahlia under maisen, for der er det jo, god plass. Fint med steingang mot maisbedet.
  Da jeg så at tomatene hadde fått en oval form, ble jeg nesten redd for at de gode tomatene var krysset bort, men de smaker det samme, heldigvis. Er glad for at du likte dem.
  Når jeg ser bilder og leser, om hva som skjer mange steder nå, føler jeg en maktesløshet og sinne. Jeg tror/vet at det er som du skriver, at din neste er den første og beste. Anne

  SvaraRadera
 3. Att skörda är roligt och speciellt när det blir så lyckat.

  SvaraRadera