24 februari 2014

Medelhavsplantering


En övergiven men vacker plantering när man tittar nära. Fiberpalmlilja (Yucca) har stora, maffiga blomstjälkar på väg att slå ut.


Montbretian (Crocosmia) har en häftig röd färg som passar bra ihop med liljan.

Palmliljan (Yucca) är ett växtsläkte inom familjen agaveväxter. Det finns över fyrtio arter från Nord- och Centralamerika och cirka femton av dem går att övervintra i södra Sverige.

Båda är perenner. Montbretian är en knölväxt som tillhör irissläktet och som härstammar från Sydafrika. Det finns minst sju arter och på svenska säger vi oftast Höstlilja.

I teorin skulle man kunna ha en sån här plantering hemma. Varmt, soligt söderläge, kanske en stenmur bakom. Varm, lätt, kalkhaltig och väldränerad jord. Det är i första hand stående fukt som gör att rizomer och knölar kan ruttna vintertid. Jag har sett båda övervintra och blomma i Skåne, men för att vara säker på att övervintra Höstliljan kan man ta in knölarna, som med en dahlia.

Ofta tror man att en plantering måste bestå av många olika sorters växter för att bli bra. Men det behövs inte så mycket mer än så här tycker jag.

1 kommentar:

  1. Nej, inte behöver man så mycket olika sorter för att det ska bli snyggt. Men man vill gärna prova många sorter. Monbretia har jag i ett ouppvärmt växthus och där verkar den klara sig.

    SvaraRadera