6 februari 2014

Cykeltur och intressanta växterIdag bar det av mot Cura Randa som är ett berg beläget mitt på ön mellan byarna Algaida och Llucmajor. Den högsta punkten är 548 meter över havet och där uppe ovanför byn Randa ligger klosterområdet Santuari de Nostra Senyora de Cura som tydligen underhålls av franciskanermunkar. Det finns både restaurang och övernattningsmöjligheter och platsen och luften sägs ha en särskild läkande effekt om man har andningsbesvär och reumatism.

(Av någon anledning blev de två sista bilderna suddiga men man fattar grejen ändå.)

När vi var på väg på våra cyklar idag sa P att han tänkte ta sig upp för berget idag och jag kände att jag var inte sen att hänga på. Nere i byn Randa kan man stanna och fylla sina vattenflaskor vid en källa. Sen hade vi 5 kilometers klättring med ungefär 5% lutning i genomsnitt. Så det var inte så farligt. Det är alltid roligt att känna utmaningen bita i benen (bild 2) och få se belöningen när man kommer upp - den fantastiska utsikten - för att sedan svischa ner igen.

Totalt skrapade vi ihop 110 kilometer idag och nu börjar jag komma in bra i cyklingen. De tre bästa cykeltopparna här på östsidan är Ermita San Salvador (som jag har skrivit om innan) Cura Randa och Ermita de Bonany i Petra (den karamellen har jag kvar). Har man riktigt med sprall i benen kan man klämma alla tre samma dag!

Behållningen växtmässigt från denna tur är absolut färgerna och landskapet, mandelträden som fortfarande blommar lite, de blommande vägkanterna, små ricinbuskar som växer vilt och kronärtskockor lite överallt och så Akantus! Det fanns gott om stora fina plantor inne i klosterträdgården (det är de lite blanka ruggarna på bild nr 5), tyvärr blommade de inte men man kan ju inte få allt. Bilden har jag därför lånat HÄR.7 kommentarer:

 1. Ricinbuskar och kronärtskockor!!!??? Wow, jag måste plocka fram min dammiga gamla "växter vid medelhavet" och se om vi har dessa här. Ha en fin helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ricinbuskar och... det slog mig att det kan vara kardon, men de vissna blomställningarna ser så stora ut att jag gissar på kronärtskocka.
   Ha en fin helg du också, kram Maria

   Radera
 2. Åh Maria, jag har följt dig varje dag sedan du landade på Mallis och har börjat bli lite avis för här på västkusten är bara så regngrått. Hoppas du njuter allt du kan innan det blir dags att vända hem till vårsådden. Det var en härlig bild på acanthus. Jag har nyss sått några frön som står i kallbänken och jag hoppas dom tar sig. Ha de bäst hälsar
  margareta i Särö

  SvaraRadera
 3. Ja, men så roligt att du följer mina inlägg! Man ser ju inte riktigt vem eller vilka som tittar in här, så det var roligt att du skrev en rad. Har förstått att januari varit en riktigt mörk månad och nu regnar det tydligen. Vi får hoppas på att våren kommer tidigare i år än i fjol! Jag försökte mig på att ha akantus i kruka en gång, men den hann inte blomma innan vintern och sen ruttnade den bort. Men en dag ska jag också försöka så den! Ha det riktigt bra!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Ja, men så roligt att du följer mina inlägg! Man ser ju inte riktigt vem eller vilka som tittar in här, så det var roligt att du skrev en rad. Har förstått att januari varit en riktigt mörk månad och nu regnar det tydligen. Vi får hoppas på att våren kommer tidigare i år än i fjol! Jag försökte mig på att ha akantus i kruka en gång, men den hann inte blomma innan vintern och sen ruttnade den bort. Men en dag ska jag också försöka så den! Ha det riktigt bra!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Det är jätteroligt att läsa om växter som inte växer här och fina vyer. Det är man inte heller bortskämd med. Inte konstigt att Mallorca var ett av de första (jag kanske allra först) resmålet som svenskar åkte till. Mallorca har så mycket. Fortsatt trevlig vistelse.

  SvaraRadera
 6. Hei! Det ser utrolig deilig ut sykle i dette solfylte landskapet. Vår og flotte utsikter. Ha det så godt! Anne

  SvaraRadera