12 januari 2014

Plocka rotbitar

Som vanligt kan jag inte låta bli att plocka med mig rotbitar och sticklingar från överallt. Tänkte jag ville visa de senaste.

Dessvärre har jag glömt att ta med min kära flora (Illustrated Flora of Mallorca) så jag får ge mig till tåls med vad det är för något jag plockar.

Denna översta är en vedartad buske som det finns gott om nere vid klipporna i Sa Punta. Buskarna är ungefär 1-1,5 meter höga, hela busken är silver/ljusgrön och man blir förvånad när man tar i bladen, de är lite ludna och fetbladiga. Växterna här ska tåla både en minusgrad och stark värme och torka under sommarmånaderna samt klara av salt.


Denna verkar också vara en vedartad buske, men riktigt mini, bara cirka 5 centimeter hög. Den växer tätt på klipporna i en springa med bara lite, lite sand eller jord och växtsättet är som ni ser, som en tät bukett av läderhårda mörkgröna blad.


Denna är också en fetbladsväxt, men liknar mest en örtartad perenn som sprider sig med både frön och tjocka rizomer. Den växer också i klippskrevor och vad jag kan se gärna i skuggan av en sten, krypande.

Nästa steg är att hitta på ett planteringskärl, hämta jord och sand och plantera de små liven. Sen får man se vilken överlevnadsförmåga de har. Vissa växter måste ju ha sina särskilda habitat och klarar inte av att flyttas från sitt sammanhang. Men en hel del fetbladsväxter har vi lyckats få att rota och ta hem och det är rätt kul att ha dem hemma sen.5 kommentarer:

 1. Det er da bare så dejligt , at du tager rodbitar overalt. Jeg har det ligesådan. Man kan jo lave nye planter. Ikke sandt. Og det er da bare dejligt og livsbekræftende.
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvaraRadera
 2. Känner igen symtomen...måste vara någon smittsam trädgårdssjuka:) Hoppas de klarar sig!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Hej Maria
  Spännande växter du hittat! Förstår precis att du bara måste testa och ta hem. Jag håller på att snöa på sea fennel och andra naturligt växande ätliga örter. Hajjade till när jag såg den undre bilden, men tror inte jag kan vara till någon hjälp tyvärr!
  Ha det riktigt fint, tänker på er och hoppas på många rapporter som ger hopp..
  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Spännande odlingsexperiment! Den där minibusken såg lockande ut!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Så spennende å plukke med seg nye og litt ukjente vekster. Vi må få følge veksten deres fremover:)

  SvaraRadera