19 januari 2014

Eftermiddagsfika

Här är receptet på en enkel och god kaka som vi gör i en stekpanna på spisen. Vi saknar ugn, så man får vara lite påhittig om man helst bakar själv.

Visst finns det gott om bakverk att köpa, smarriga chokladbröd, Napolitanas och Ensaimadas med mera, men är man hemma och har både kök och råvaror i skåpen så passar det bra att baka till fikat.

Kakan blir inte så söt och man kan variera receptet med vad man har hemma och tycker är gott.

Mjuk kaka i stekpanna

2 ägg
1 dl socker
2 dl fullkornsvetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk smör
1 nypa salt
Några matskedar solrosfrön
Några matskedar pumpafrön
Något att bröa stekpannan med (t ex kokos, havregryn, krossat bovete etc.)
Någon smaksättning (t ex sylt, frukt, choklad, dadlar etc.)

Smält smöret sakta i en stekpanna och låte det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl och bakpulver.
Tillsätt smör, salt och frön. Rör smeten slät.

Bröa stekpannan med krossat bovete eller något annat du har hemma.
Häll smeten i stekpannan som står på svag värme. Värmen är olika på olika spisar, den vi har står på ettan. Jag lägger ett par mynt på spisen så att det blir ytterligare lite svagare värme.

Dela frukt i skivor och tryck ner dem i smeten, klicka ut sylt efter behag eller chokladbitar.

Viktigt: Lägg på ett lock så att kakan kan bakas.
Om du har en lika stor stekpanna till blir det ett perfekt lock om du lägger det upp och ner. Eller använd ett lock till en stor gryta.

Låt kakan bakas i cirka tjugofem minuter eller tills kakan ser ut att börja släppa från kanten. Bröa kakan ovanpå och vänd den uppochner på en tallrik. (Om kakan blev lite bränd är det bara att skära bort det.) Skjutsa över kakan och baka den några minuter på ovansidan som nu är underst.

Stjälp upp kakan och servera den som den är eller med vispgrädde.


3 kommentarer:

  1. It looks delicious
    Greetings

    SvaraRadera
  2. Ja det ser riktigt gott ut det där!!! Ha en skön söndagskväll. Kram/Annelie

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet och tipset om mitt lilla träd. Att beskära och gödsla är nog det jag prövar. Rotsnurr kanske det var en gång, men trädet har varit planerat i flera år, så jag tror inte jag vågar gräva upp det. Men det andra ska jag pröva.

    SvaraRadera