5 augusti 2013

Värsta mangolden!


Kolla, vilket mangoldblad! Gigantiskt! Fyra blad i denna storlek blev en del av kvällsmaten :-) Just nu äter vi nästan bara det som kommer från grönsakslandet: mangold, bönor, potatis och olika kryddor åh, vad gott det är.

Mangold (Beta vulgaris var: vulgaris) är tvåårig och en släkting till rödbetan och ingår i familjen mållväxterna. Den har persiskt ursprung med vad man vet 7000-årig historia. Mangold är lättodlad och kan sås i omgångar från april till juli. Man skördar samma år, eller året efter innan stocken börjar blomma.
(Källa: Nätet)

5 kommentarer:

  1. Du store tid! Vad har du gödslat med?!?
    Även här lever vi av trädgårdens gåvor dessa dagar.
    Vi köpte vår utedusch hos Fredells, den finns hos XXL också. Heter Sunny 40.
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  2. !!!
    Jisses vilket jätteblad - förutom det så - OSKADAT! Mangold är tokgott och så trevligt att odla tycker jag.
    Har du testat att syra?
    Gillar det stuvat och även strimlat i starksura soppor.
    Var på ett snabbt besök igår hos en vän i Gbg som är sjuk - hade med en stor korg med skördat från gården. Insåg på djupet vilken skatt vi sitter på när hon packade, smackande, upp tomater, vitlök, kål, vindruvor, gurka, potatis, ärtor... det som vi äter dagligen!
    Vår chiliskörd ser också ut att bli rekordstor! Hurra och mmmums.

    Ha en fin vecka ni också!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Wow! Imponerende størrelse!
    Jeg savner Mangold i kjøkkenhagen i år. -Og ekstra mye når jeg leser innlegget ditt.
    Neste år skal den være med!
    God fornøyelse med videre innhøsting. Mmmm....

    SvaraRadera
  4. Hei! Er den bloddopa? Noen ganger blir man nesten slått til jorda av vekstkraft. Så fine toppbilder du har nå. Vakkert! Anne

    SvaraRadera
  5. Det var rejäla blad du har! :)
    Mangold är också en favorit hemma hos oss. Mangoldlasagne är en höjdare!

    SvaraRadera