18 maj 2013

Byxfrön
Vet du vad byxfrön är?

Jo, det är frön man hittat när man har rensat en rabatt eller gått förbi en växt som står och skramlar med en massa finfina frön och bara väntar på att bli sådda. Då kan det hända att jag är där och stoppar några frön i en byxficka.

Ofta är det så att det är en växt jag tycker är fin och som jag vill testa att så frön av.

En tid senare hittar jag frön i en byxficka. Oj, nämen titta, byxfrön! Vad kan detta vara för växt? Ja, för då har jag naturligtvis glömt bort vad det var jag samlade.

Bilden ovan är byxfrön från dagens rensning av en perennrabatt. Jag tror att det är Phlomis russeliana, Gul lejonsvans, men är inte helt hundra. Någon typ av Phlomis i alla fall. En bra marktäckare verkar det vara.


 Idag

 I höstas

Häromdagen hittade jag byxfrön i fickan i ett par arbetsbyxor. Det såg ut att vara två olika sorters frön och så klart gjorde jag genast en testsådd :-)

Jag har inget minne av var jag tog dem eller vilken växt det kan vara, men de grodde bra trots att de varit och vänt i tvättmaskinen... Och mycket riktigt är det två olika typer av växter som kommer upp. Har jag rensat ogräs och fått med mig målla hem?

Den som lever får se.4 kommentarer:

 1. Hahaha, jag odlar också byxfrön ibland. De som låg i arbetsbyxorna ser ut att bli shortsblomma och långbyxa!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Spännande att se vad som bliva månde! Själv brukar det skramla några gamla ekollon, torkade äpplen eller kastanjer i fickorna efter mina beskärningar...Fortsatt skööön helg!

  SvaraRadera
 3. Känns igen men jag hade inget ord för det...=)

  Trevlig Pingst !!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 4. Men, frön som tål fintvätt! Ska bli kul att se vad det blir. :-)

  SvaraRadera