7 april 2013

Forts. Pil


Jovisst fick jag superkrafter till att fläta klart min inhägnad till kryddrabatten idag. Flera av er tyckte jag var lite väl hemlig i mitt förra inlägg, så här kan ni se hur det ser ut i ett lite större perspektiv.

Själv tycker jag att hela trädgården har otroligt långt kvar och det är mycket som ska hända av projekt och växter som ska få flytta in, innan jag är nöjd. Vi har bott här i ett och ett halvt år och det tar tid att bo in sig, även i trädgården.

Jag söker harmoni mellan de olika ytorna, att linjerna är i balans med hur man rör sig i trädgården. Sittplatser och odlingsytor behöver man ju ha. Både rabatter och hårdgjorda ytor ska vara uppbyggda på ett sätt att de bli praktiska och vackra att vila ögonen på. Man ska helt enkelt kunna sätta sig på terrassen och bara njuta av vad man ser. Insynsskydd mot grannen är en sak (längst bort översta bilden). Jag skulle vilja ha ett enkelt plank, kanske svartmålat eller bara naturligt grått.



Dessa bilderna är från Bengtssons trädgård i Rögle i Skåne som brukar vara med i trädgårdsrundan. Deras trädgård inspirerar mig mycket.

Nästa vår ser jag framför mig tulpaner och andra vårblommor att beskåda. Lite längre fram i vår ska viockså försöka göra en insats med de höga thujahäckarna som skuggar landet ganska mycket. Jag vill ha ner dem på cirka tre meter (idag är de cirka fem...).



Men såhär blev det till slut. Jag stannade på knähögt, det tycker jag räcker som gräns / inhägnad. Innanför staketet ska det få stå höga kryddperenner, till exempel kvanne och kryddfänkål. Kanske libbsticka eller varför inte en pimpinellros, det vore snyggt. Och nu längtar jag tills staketet får sällskap av gröna växter, för just nu ser det väldans livlöst ut...


19 kommentarer:

  1. Fantastisk pil-gjerde du lager!...liker så godt når fargene spiller i materialet:)
    Det blir nydelig med de høye perennene til sommeren:)
    De store grønne ballene du spurte om...jeg har rullet og stappet avis-papir til en ønsket størrelse og så viklet mose rundt etterpå.
    Holder superlenge:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag älskar de färger pilen har. Tyvärr försvinner de med tiden och det hela blir mer jämnbrunt, men det är också fint.
      Måste prova gröna bollar till hösten när alla blommor vissnat. Det blir i november...

      Radera
  2. Så fint det blev! Och jag kan tänka mig hur det blir när alla dina idéer är verkställda. Området ser ju rätt stort ut. Så kul att följa!

    SvaraRadera
  3. Så fint det ble!
    Jeg liker så godt at det bøyer seg og at det er flere sjatteringer i fargene. Det kommer til å bli kjempefint mot urtene dine:)
    Jeg kjenner at jeg blir veldig inspirert til å prøve noe lignende.

    Kvisthulen min er ikke laget av pil. Jeg hadde ikke tilgang på det, så det ble småtrær av det jeg kunne finne. Mest rogn og selje, pluss litt bjørk.

    Jeg satte forresten noen stiklinger av pil i fjor og er veldig spent på om de har klart seg under snøen. Foreløpig er det fryktelig mye snø her!

    Ha en fortsatt god søndagskveld:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är spännande att fläta med vilka grenar som helst, jag gjorde väggar till ett vedskjul förra våren, det blev fantastiskt bra! Hoppas dina sticklingar övervintrade så att du kan fläta ännu mera :-)

      Radera
  4. Hei! Pilflettersken har gjort en kjempejobb.En veldig fin innhegning for krydderurter. Kvann har fantastiske skjermer som man kan stå under og se gjennom.
    Jeg har funnet ut at det å sette seg ned forskjellige steder i hagen med et glass vin, kan gi god inspirasjon til nye ideer.
    Den grønne vannpumpa skulle jeg gjerne ha hatt. Den er vakker. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag älskar kvanne, det är vackert året om egentligen. En gång fick jag rödkvanne att gro, men har tyvärr inte lyckats få den att överleva, den är ju tvåårig och man ska se till att spara de fröplantor som blir under en planta. Den är lite svår att fröså tycker jag, men värt ett försök till!
      Ja, lycka är att sätta sig ner och bara låta idéerna få flöda.

      Radera
  5. Snyggt, snyggt !!! Jag funderar på att sätta lite flätpil någonstans på tomten, plats har jag ju...Det är ju så himla skoj att knåpa med. Men tänk att du fick ner stolparna i backen, gôtt. Här skulle nog behövas en kobra för att få ner en stolpe ;-) Mitt rishägn som jag började så käckt på i januari när det var milt ligger fortfarande och väntar. Grenarna har varit fastfrysta i backen och snön, men nu tror jag snart jag kan fortsätta. Ser mysigt ut i din trädgård. Visst tar det tid att boa in sig och komma i balans med platsens genius loci. Man får skynda långsamt. Ha en go vecka !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade lite problem att få ner stolparna här med för det ligger stora stenar runtom brunnen... men jag hade nog lite tur!! Men så räcker det att de står ca 30cm ner i backen.

      Radera
  6. Snyggt blir det! Har alltid varit fundersam över det där du skriver att din trädgård ligger i zon 2. Så nu har jag googlat runt och hittat förklaringen på Svenks Trädgård. Tänk man lär så länge man lever, intressant det där med zoner och härdighet.
    Ha en skön vecka! Kram/Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det, men det är intressant att man kan skapa mikroklimat med hjälp av häckar och plank och växter och få till en zon 1 i zon 2. Eller zon 1 i zon 3 till och med!

      Radera
  7. Det är verkligen jättefin!
    Kul att få se lite bilder från er have!
    Det kommer bli så vackert och naturligt med dina högre krydderier,
    Jag röstar på ett svartmålat plank...

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, svart är spännande. Jag är också inne på tjärat...men blir det tillräckligt mörkt?

      Radera
  8. Bra jobbat! Nu kommer frågorna...Ser att du låter småkvistarna sitta kvar på slanorna, trodde att man skulle ta bort dom. Vilket avstånd ska man ha mellan stolparna?
    Ha det gott!
    Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det blir lite mer levande om småkvistarna sitter kvar. Det som spretar ut klipper man bara av till sist.
      Det ska vara en balans mellan tjocklek på slanor och bredd mellan stolpar. Jag gillar att fläta med slanor som är mellan 1-2,5cm i basen och då passar det med ett stolpavstånd på ca 50cm. Har man grövre slanor får man öka bredden mellan stolparna så att de går att fläta och inte blir för skarpa "svängar".

      Radera
  9. Men så snyggt att den stensatta altanen får som en fortsättning av staketet av pil. Ska bli jättekul att se hur "fyllningen" i rabatten blir. :-)

    SvaraRadera
  10. Vad duktig du har varit som har suttit och flätat pilstaket.
    Det blev superfint så jag förstår att du är nöjd.

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  11. Det blev ju jättesnyggt!
    Kul idé.
    Ha det gott.

    SvaraRadera