12 mars 2013

Blomknoppar






Sov du lilla äppelblom än så är det vinter...


...i alla fall en vecka till i Skåne sen ska väl den värsta kylan släppa. Trots minusgrader strålar solen om dagarna och jag njuter av lugnet i äppelodlingen.

Dessa kvistar är sorten Discovery, en tidig sort som visar sina blomknoppar först av alla och därmed blir lättast att klippa när man ser vad som är vad.

Träden är planterade med 75-80 centimeters mellanrum, uppbundna mot en bambukäpp och vilar mot en vajer i toppen och två vajrar på varje sida i basen, som är fästa i grova stolpar (yoke-system). Nere på marken ligger en droppslang och här och var ser man feromonfällor som ska förvirra insektshanar så att de inte lyckas para sig med honorna.

Vi klipper alla träd i tre etapper, "fönstret", "basen" och "toppen". Det liknar alltså inte vanliga äppelträd med krona, utan ser mer ut som en gles, hög häck. På 2 ha finns ca 12 000 äppelträd.

Klippningen får vila i ett par dagar när jag åker på kurs för att ta sprutcertifikat. Bra att ha.

10 kommentarer:

  1. Härligt att våren ligger och väntar i knopparna. Här har varit fasligt kallt och det snöade tillockmed idag. Hoppas temperaturen vänder uppåt snart. Kram :-)
    /Liv

    SvaraRadera
  2. Man blir lite varm om hjärtat av de där små ludna knopparna ^^ . Det kan vara nog så vacker med äppelhäckar. Men ni har ändå en hel del att göra om det är 12 000 stycken ;). Här är fasligt kallt igen. Minus 15 på nätterna och runt minus 5 på dagarna, känns som det är mycket vinter kvar.

    SvaraRadera
  3. Ujuj, där har ni lite att klippa på :-) Hoppas det slutar blåsa så du inte trillar ner. Kikade in på länken, såg ut att vara ett mysigt ställe ! Du undrade om rosorna...jag har en gulröd bukettros sticklad 2006 som övervintrar med nöd och näppe och kommer med en stängel varje år, men nu har ju inte jag den bästa rosjorden här, ren sand, egentligen bara Rugosor som trivs annars. Men nu tänker jag testa med fjolårets stickling i växthuset förstås. Uterosor brukar aldrig vara problem att få att överleva, åtminstone inte med dem jag provat, New Dawn, Rödhätte och en annan riktigt gammal röd rabattros. De gammaldags också såklart, de går jättebra att sticklingsföröka...fast då får man dras med rotskotten ;-)
    Förrförra året fick vi (dottern och jag) förresten äppelgrenar att ta sig, men de blev nesligen ringbarkade av ett musskrälle :-( Får väl testa igen.
    Kram ! Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  4. Oj vilket jobb! Och jag som bara har två äppelträd ... och inte blir de så väl beskurna heller.
    Än är det kallt ute och idag har de lovat snö också. Inget som jag vill ha nu längre.
    Ha det fint på din kurs!

    SvaraRadera
  5. Låter som det behövs ett avbrott i ett så stort jobb. Såna äppelodlingar har vi inte här uppe. Imponerande!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  6. mycket äpplen blir det ;-)
    härligt med knoppning. det ger hopp om våren även om det just nu snöar för fullt här.
    hälsar åsa

    SvaraRadera
  7. 12 000 äppelträd! Det låter helt fantastiskt. Oj, det skulle jag vilja se i blom. :-)

    SvaraRadera
  8. Men kära nån... 12 000!?! Håller med Bettina.. låter som magi på våren...
    Kram

    SvaraRadera
  9. Nu längtar vi efter äppelbomningen...

    SvaraRadera