17 februari 2013

Gult...

Vad ni ser på bilderna:

Träd:
Ceratonia siliqua - Carob/St John´s Bread - Brödträd (de gamla, knotiga)
Prunus dulcis - Almond - Mandelträd (de blommande)
Ficus carica - Fig - Fikonträd (de grå spretiga)

Ljusgul blomma:
Oxalis pes-caprae - Bermuda buttercup - Bermudasmörblomma (inget bra namn; jag skulle kalla den Gulsyra... eller något liknande nedlåtande namn.)
Mörkgul blomma:
Calendula arvensis - Field marigold - Fältringblomma

Vackert kanske... men...
Oxalis pes-caprae - hör hemma i Sydafrika och har tyvärr blivit ett allvarligt ogräs över hela Medelhavsområdet... Den finns verkligen överallt, inne i städerna i krukor och urnor, runt mandelträden och citrusträden och den gula färgen, sticker en i ögonen. Till och med när man fotograferar den löper den amok och alla färger blir jättekonstiga ihop med den gula färgen.
Så sorry, men den här växten går bort. (Men den var vacker just här.) Vill ni se en närbild kan ni klicka här. Det är blomman som ligger längst till vänster i bild.

Gult är annars en fantastisk färg tycker jag. Solgult som gör en glad! Solros, ringblomma, kungsljus, penningblad, solbrud, nattljus, törlar, dagliljor, ligularior, rudbeckior, dahlior, iris, adonis, rosor, vildtulpaner, svavelanemoner, rapsfält, hyperikumar, gullris, vårkrage, gullviva, smörbollar, engelsk vallmo, höstöga, lejonsvans, daggkåpa, akleja, rölleka och många fler! Jag gillar verkligen gult. Men när det kommer till ogräs, seriösa, fleråriga ogräs, då spelar det ingen roll om det är gult eller svart eller någon annan färg. Suck.

13 kommentarer:

 1. Det såg ju riktigt fint ut...., först, men är det ett ogräs så är det. Jag tänkte att det kanske var ängar med gula narcisser.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Ah, underbart. Ogräs eller inte. Gult som solen! :-)

  SvaraRadera
 3. Skriver min første tanke før jeg leste teksten din: Så utrolig vakre fotografier. Det er jo, fortsatt vakkert, men planter som blir en pest og en plage, ser man på med andre øyne. Jeg later som jeg ikke vet det, når jeg stemmer på dette. Ha det godt og lykke til! Hilsen Anne

  SvaraRadera
 4. Fantastiske bilder du har tatt!!...men jeg forstår at dette er et problem når det sprer seg som det gjør....uansett en vakker kandidat til x-faktor:))

  SvaraRadera
 5. Underbara bilder - igen!
  Jag gillar ljuset på Mallorca det är lite speciellt eller är det bara jag som tycker det? Den gula blomman har jag aldrig sett.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja ljuset är helt klart speciellt. Väldigt starkt och disigt. Jag tycker bilderna blir lätt blåtonade och när man ser sig omkring har landskapet ett blekt ljus som gör att det ger ett kargt intryck.

   Radera
 6. Det var verkligen vackra bilder iallafall, trots ogräset. Jag älskar gula rapsfält men allt gult är inte så välkommet i min trädgård. Penningblad gillar jag inte av någon outgrundlig anledning och den härjar som ett ogräs där jag inte vill ha den. Och maskrosor ska vi inte tala om, men i år har jag tänkt prova att göra gelé av dom som hämnd :-)
  Kram
  /Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Gelé på maskrosor låter ju spännande. Maskrosvin har man hört talas om... Kram

   Radera
 7. Jag tycker också det var vackra bilder :-) Fast allt ska ju vara i lagom dos förstås. Besvärligt när sånt där kommer in objudet och tar för sig. Men tänk så många vackra gula blommor det finns. Jag gillar verkligen gult också, särskilt månskensgult och mättat gult nästan åt orange. Maskrosor kan man göra sirap på också ;-)
  Visst var det du som frågade om min vinterodling ? Jag har ingen uppvärmning därinne, det följer temperaturen ute. Har bara riktigt tåliga växter, som kallast har vi nog haft -16, men det bryr de sig visst inte om, när det blir varmare igen växer de lugnt vidare :-) Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Ljuvligt. Är du där nere hela vintern?

  SvaraRadera