20 februari 2013

Flerårig chiliplantaJag fick titta efter två gånger innan jag förstod att det var chili, det är inte så ofta man ser en chiliplanta som blivit såpass vedartad. 

Tycker om den här lilla täppan, som finns i S´Horta, Mallorca.

Ett år lyckades jag övervintra några plantor men hade svårt att få dem att komma igång på våren. De nysådda plantorna hade mer kraft i sig på nåt sätt. Chiliplantor bör ha åtminstone 10-12 grader för att övervintra och så klart ljus, men får lätt gråmögelangrepp tycker jag. Och plantorna är ju ganska stora så man ska ha gott om plats, men så kul det skulle vara att lyckas nån gång! Jag misstänker nämligen att skörden blir minst dubbelt så stor på en flerårig planta.

10 kommentarer:

 1. Snaaaaark vad skönt det ser ut. Så fina citroner! OCH chilin!
  Här är det svinkall vind och 1 minus.
  Jag har på mig flera lager har blossande kinder och känner mig frusen...
  Imorgon klyver vi den sista veden vi har så vi måste köpa ny... och snötäcket är så tungt, så tungt.
  Men i källaren spirar mandarinchilin så härligt med "massor" med gröna sköna blad. Den har övervintrat och jag klippte inte ner den i höstas... Känns hoppingivande vill jag lova.
  Ha en trevlig afton!
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Ja alltså, citrusträden är bara helt underbara här och de dignar som du ser och ett träd räcker ju till tjugo hushåll!!
   Är det så kallt vet jag inte om jag vill åka hem, men nu sägs det att "förvåren" faktiskt ska komma till skånelandet nästa vecka...hoppashoppas.
   Tack detsamma Malin!

   Radera
 2. Men oj! Lovely! Jag gör ett försök med mina plantor inomhus, planterade i lerkrukor. Lite trögt att pyssla om på vintern tycker jag. Men belöningen kanske kommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir spännande att se vad du får på dem!

   Radera
 3. Inte bara chili utan också massor med citroner! Ett paradis!
  Jag har försökt med att övervintra chiliplantor i år men de verkar helt uttorkade och döda (de har fått komma upp i värmen/ljuset/vatten nu). Kanske var det för kallt i garaget, dock inga minusgrader. Och vatten fick de inte på hela vintern ... men man måste ju prova om man inte vet. Nästa vinter får de det lite varmare och lite vatten då och då, kanske ... Men jag har sått en hel massa nya nu och de kommer upp och ser hur pigga ut som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det faktiskt, ett ljuvligt ställe!
   Verkar som ljuset är det viktigaste efter temperaturen för chhili. Jag har också för mig att de hellre ska vara torra än fuktiga, och att man ska vattna enbart i kanten av krukan för chili gillar inte fukt vid stammen.
   Spännande med allt nytt som ska börja gro och grönska nu!

   Radera
 4. Ååå...herlig om en kunne greie å overvintre de her hjemme også:)
  Men sitrontreet da...for et syn:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Man tror inte det är sant när man står där.

   Radera
 5. Hei! Min plante var på vei ut i kulda pga lus, men kanskje jeg skal redde den. Denne lille hagen er en blanding av å være frodig og karrig. Liker den godt.
  Ha en fin dag i varmen! Her er det nesten -10!

  SvaraRadera
 6. Men, ohhh, så vackert! :) Citrusarna är jag nog mest beundrande av ändå! :) Vilka träd!!! Mina chilepepparplantor brukar ofta bli vedartade redan på ett par månader - ett halvår och sparar man dem några år blir de ju bara vackrare och ger mer! Något jag dock grämer mig lite över är att jag inte tog in citrusarna i höstas, så där får jag börja om... Ah, man kan inte ha allt jämt... :) Tack för hälsningen hos mig! Mår mycket bättre nu! :) Mia

  SvaraRadera