18 januari 2013

Tulpanlängtan

Jag fick en plötslig längtan efter tulpaner och vår! Även om jag befinner mig i ett varmare land än vad Sverige är just nu och hela Mallorca har vårväder och vårvärme, så känner jag starkt att det ändå är något speciellt med den längtan efter vår som man får där hemma.

Man har liksom rytmen i sig, av vinter, vår, sommar, höst, vinter, vår, sommar, höst... Här på Mallis ser inte den rytmen riktigt likadan ut. För en nordbo är Mallorca typ sommar hela tiden med några små variationer i temperatur och dagslängd och beroende på nederbörd och hur högt upp i bergen man befinner sig.

Nu är julen ute, ett nytt år har börjat och ljuset börjar återvända uppe i den mörka nord, i alla fall "på pappret" börjar det återvända. Kanske att det till och med börjar märkas att dagen blir lite, lite längre, eller vad säger ni?

Det är något fint med att längta och vänta. Man driver lökar, handlar hem tulpaner, gör upp planer och sår frön. Man hinner kanske rensa bland det gamla och börja om på nåt sätt. Många av er bloggvänner har redan börjat så och jag kan gärna erkänna att jag är rätt sugen jag med. Jag tror inte att det går många timmar efter att jag kommit hem innanför dörren, innan jag sår de första fröna!

Nu kom jag på att det finns en blomsteraffär nere i byn... om man skulle ta och gå dit och se om det finns några tulpaner..?

Tror ni det är dyrt med tulpaner... och FINNS det tulpaner i denna del av världen..?

5 kommentarer:

 1. Fina tulpanbilder, och härliga färger! Visst märks det att det börjar bli ljusare, speciellt på kvällarna. Nu är det ljust till fyra åtminstone, och soliga dagar ännu längre. Härligt! Jag har inte börjat så ännu, har bara beställt frön som inte har kommit ännu och mina egna frön som jag sparade i höstas får vänta tills allt har kommit. Annars är risken att jag sår för mycket av det gamla, av bara farten ...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hei! Jeg tror jammen du har fått hjemlengsel. Her er det -10 grader og vi fyrer i peisen, og våren føles veldig langt unna. Nå er det nesten lyst til 17.oo. Det er kanskje å overdrive, men det synes jeg er ok i disse tider. Har ikke begynt å så, men nå begynner frøposene å komme med posten. Ha det godt der nede i våren. Hilsen Anne

  SvaraRadera
 3. Hihi , där kan du sitta och längta ;-) Fniss, jag läste just idag i lokala bladet om en av våra trädgårdshandlare här, som åkte till Thailand och hälsade på en vän som flyttat dit, och plockade med sig 50 tulpaner i resväskan..gissa om det var uppskattat, sa han !
  Ja nu kliar det i fröfingrarna och det är faktiskt ljust när klockan är 16.30 nu, det var det inte för några veckor sedan, jippi !
  Ha det gott!
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Jo men visst blir det ljusare. Särskilt tydligt blev det när jag i söndags flög upp till Jämtland. Det var en enorm skillnad så mycket kortare ljus med lägre sol där. För mig som lider av vintermörkret var det asjobbigt att gå "bakåt" i ljuset även om det bara för några dagar.
  Imorgon måste vi akut till Danmark för att se till svärmors hus som är till salu. Oljan var slut och det var fruset i ledningarna plötsligt enligt mäklaren.... aaarrrggg phu...
  Ja men det blir en möjlighet att besöka min favoritbutik i Lyngby "Di fire arstider"...
  Jag skall tokshoppa tulpaner och göra ett MAFFIGT inlägg om alla vårblommor som man kan frossa i där...
  Vi ses
  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Hej alla rara! Ja... jag får nog erkänna till slut att jag har lite hemlängtan... men HUR kan jag ha det? Alltså om man tänker efter. Men är det så obarmhärtigt att när man är hemma längtar man bort och när man är borta längtar man hem? Suck. Men jag lovar att njuta av mandelblommen som kommer nu medan ni har era tulpaner ;-)

  SvaraRadera