5 september 2012

Höstsådd

Nu märks det att kålfjärilar, jordloppor och annat smått har gett upp kampen om grönsakerna! Sår man ruccola och sareptasenap nu får man jättefina fräscha blad att plocka av hela hösten. Även rädisor är perfekt att så nu! I dagarna ska jag också så vintersallat hade jag tänkt.

Det ska även sås en del andra frön, som stockrosor, violruta, rosenvial och lite annat kul. Hoppas det hinner bli hyfsat stora plantor innan vintern.

Kålen har klarat sig förvånansvärt bra från kållarver. Jag har bara behövt plocka ett par enstaka faktiskt. Däremot har de gett sig på tomatplantorna och käkar på både blad och tomater om man inte ser upp.

Vaxbönan 'Neckargold' ger just nu kilo på kilo, fantastiskt! Och de långa, gröna skidorna av rosenböna har visat sig smaka riktigt bra! Men jag sparar de flesta för att kunna spisa fröna senare och som utsäde till nästa år.

8 kommentarer:

 1. Samla fröer ska jag också göra snart. Och så lite..funderade faktiskt på om jag skulle hinna med en omgång rädisor till. Ska nog chansa.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, ska också försöka hinna så en omgång ruccola till.

  SvaraRadera
 3. Jeg har forsøkt å så ruccola i juli/august uten særlig resultat. Kanskje jeg skal prøve nå! Det jeg skal så nå i høst er. ringblomster og valmuer. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Anne

  SvaraRadera
 4. Tack för din kommentar om mjölksyrning! Ska faktiskt testa att mjölksyra de få morötter som kommit upp i år och då ska jag slänga i lite vitlök. Måste man ha vitlök också?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej måste man inte, men det blir gott ;-) Jag tyckte det var finfint att blanda morötter, vitkål och lite vitlök. Underbar smak. Lycka till!

   Radera
 5. Jag har beställt tulpaner från Odla.nu, Flora Linnea och Jennys fröer och sånt. Det kommer nog bli en beställning till...svårt att stoppa när man hittar så mycket vackert :-)
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt att sträcka på säsongen. Vad kul att hitta din blogg, mycket intressant här. Var det du som tittade in hos mig ? Min blogg länkar inte automatisk, men jag såg din kommentar hos Laila och tänkte att det kanske var du ?
  Såg att du skrev om Törnrosas kjortel. Jag har övervintrat den i vanligt rumsfönster och med pelargonerna i plus 4 grader, fungerar bra vilket som.
  Ha det fint ! Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Härligt med höstsådd!
  Skall gallra rädior imorgon.
  Allt Gott
  Annika

  SvaraRadera