12 augusti 2012

Den som väntar på nåt gott...

 Äntligen börjar det hända grejer på tomatfronten! Alla plantor har satt jättefina kvistar och med tanke på att de står utomhus, visserligen mot en södervägg men ändå, är jag väldigt nöjd.

 Som allting annat som skulle sås i våras, blev tomatsådden ganska sen och jag har ofta undrat hur det ska gå och om det ska bli något... men ja, det går bra att så tomatfrön i slutet av april! Vi har satt två plantor i varje 25 liters kruka och det ser faktiskt väldigt bra ut. Det svåraste när man odlar i kruka är att hålla plantorna jämnfuktiga så att de inte tomaterna drabbas av pistillröta. Det har hänt mig ett par gånger förut.

 Plantorna måste också ha tillräckligt med näring och därför är det viktigt att man använder en bra jord som ska hålla hela växtens livstid. Jag har använt Granngårdens planteringsjord och blandat upp den med Granngårdens naturgödsel. Sen har plantorna fått tillskott på näring genom eget nässelvatten och lite annan Econäring. Man kan oftast se på plantorna när de behöver ett tillskott.


T.v. Körsbärstomat från Runåbergs som heter 'Mei Wei'. Detta är det femte året jag odlar den, det blir söta, orangeröda tomater ganska tidigt.

T.h. Detta är en italiensk pastatomat som heter 'Manzano 2'. En ganska stor, avlång tomat som är köttig och lite mjuk i konsistensen.

 Detta är en favorit som jag själv tagit frö på. Eftersom jag inte visste om det var en F1-sort eller inte blev jag glatt överraskad av resultatet. Jag har för mig att den tomaten jag tog frön ifrån var mer rödstrimmig och söt, men den tomaten jag fick fram blir mer mörkröd/brun och otroligt söt och fin i smaken. Jag har kommit fram till att den tål utomhusklimat bra och sätter hyfsat mycket frukt. Jag kallar den för 'Kattesund' eftersom det var där jag köpte ursprungstomaten.

'Principe de Borghese' är en annan italiensk tomat som har blivit en favorit. Det ör en lite avlång plommontomat som smakar jättebra och får en speciell rödbrun färg.

På Mallorca fanns det framför allt tre sorters tomater i butikerna och så klart kunde jag inte låta bli att ta frön med hem. Detta är två av dem. Alla tre sorterna växer ganska kraftigt och ser ut att sätta mycket frukt.

Paprikor och chilipeppar på gång. I januari börjar det dra i fingrarna efter att få sätta igång och så chilifröna. Våra frön blev inte sådda förrän i mars så jag är väldigt glad över varenda chili som visar sig. Även här har vi en hel del sorter från Mallorca som är jättespännande att följa.


1 kommentar:

 1. Vilket härligt inlägg Maria!
  Så intressant att se dina sorter. Mei Wei är en favorit som jag inte hade frön till i år. Kul med din "egna" tomat Kattsund. Kul med chilisorterna från Mallis.
  Jag har några kul nyheter i år som jag gärna delar med mig av till dig. Tackar ödmjukast ja till ditt erbjudande om vaxsockerärten 'Professor Krappers'.
  Vi får ses helt enkelt snart
  Kram Malin

  SvaraRadera