1 april 2012

Vit glasyr

Börjar fundera på leror och glasyrer igen samtidigt som jag planerar verkstad i källaren. Jag har numera ett så uppdämt behov av att hålla på med keramik att jag nästan blivit ängslig för vad som kommer att hända när jag väl sätter igång. Men jag vet ju att jag älskar att "keramika"! Att konstrundan i NV Skåne nästa helg blir en vitaminkick, är jag övertygad om! Tänkte även göra ett besök i mina hemtrakter på Kullabygdens keramik för att eventuellt skaffa hem några vackra krukor.

Åren då det begav sig och jag fick lära mig grunderna av min mycket duktiga och inspirerande lärare, Marion Falk från Rydebäck, var 1999-2001 på Sundsgården, Helsingborg. Under tiden som gått har jag försökt att hålla liv i hantverket och drömmen om egen verkstad och nu upplever jag det som om tiden börjar bli mogen. Fantastiskt!

Så nu börjar jag snegla på vilken drejlera som ska passa och till vilken glasyr. Jag tror faktiskt att jag ska köra ett säkert kort till att börja med... vitt... ja det blir bra. Det är formen som räknas. Färgen kommer i andra hand.


Denna vita glasyr tycker jag är väldigt användbar. Den täcker där den ska täcka och det blir fin genomskinlighet i kanterna. Prickarna på godset uppkommer genom att leran innehåller järn som läcker ut i glasyren under bränning. Tvålkopparna är byggda av en annan lera utan järn och har därför inga prickar.

1 kommentar:

  1. Förstår precis! Hoppas du snart kan få igång drejeriet :) perfekt för kreativa kliande fingrar!

    SvaraRadera