29 mars 2012

Viva!

Som nyinflyttad har man många överraskningar som väntar, både trevliga och mindre trevliga. Men den här lilla jordvivan hör definitivt till de positiva överraskningarna! I gräsmattan i vår trädgård finns de utspridda lite här och var i olika färger. Efterhand som vivorna gjort sitt i en kruka inne eller ute, har den vänliga människan som bodde här tidigare satt ut dem i trädgården. Där har de fått sprida sig för att glädja oss efterlevande!

I Sverige fanns jordvivan, Primula vulgaris fram till i början av 1900-talet på Kullaberg i Skåne (mina hemtrakter!), men nuförtiden finns den bara som trädgårdsväxt och förvildade trädgårdsformer. Den växer naturligt i Väst- och Centraleuropa, från Norge och Färöarna söderut till Portugal och österut till Balkanhalvön och Ukraina, samt Algeriet, Iran och Turkiet.

Namnet Primula betyder tidig och antyder att det är en växt som blommar tidigt på året. Släktet har ungefär 400 arter varav sju förekommer i Sverige. Ett flertal arter och hybrider förekommer som odlade prydnadsväxter som till exempel bollviva (P.denticulata). Gullviva (P. veris) och lundviva (P. elatior) växer båda vilt i Sverige, men lundvivan förekommer endast i Skåne.

Källor: Den virtuella floran och Wikipedia.org

2 kommentarer:

  1. Jag har ett gäng med jordvivor här. Väldigt trevliga bekantskaper.
    Ser fram emot att ses på lördag!

    SvaraRadera
  2. Ja visst är de söta! Var det nu på lördag eller påskaftonlördagen du skulle vara på Larsviken? Jag har vägarna förbi lördag nästa vecka i samband med konstrundan i nv Skåne :) Bästa stället att inhandla potatissättor ju!

    SvaraRadera