1 mars 2012

Våtmark S´Albufera I

Natural Park of Albufera de Mallorca är en före detta lagun som under flera århundraden har ombildats till ett delta genom att sanddyner har skiljt lagunen från havet. Deltat består därför mestadels av regnvatten eftersom havsvattnet inte når in, förutom vissa perioder när havsvattnet står högre och en viss vattenblandning sker. Området är 1646 hektar stort. Vattnet i våtmarken är den viktigaste anledningen till den artrikedom som finns och därför är det just vattnet man ser till att hålla i gott skick.

Här finns ett extremt rikt växt- och djurliv vilket mestadels beror på den stora mängden vatten och tillgången till skydd. Det har bland annat registrerats 271 fågelarter, varav 61 häckande, 29 fiskarter och en stor mångfald av ryggradslösa djur som spindlar, trollsländor, flugor och inte minst nattfjärilar varav det finns 300 kända arter.

En av de viktigaste åtgärderna man har i parken är att hålla vattnet i en bra kvalitet. Man reglerar helt enkelt hur vattnet flyter genom att manuellt åka runt och öppna och stänga små slussar enligt ett visst mönster. Regelbundet tar man även vattenprover för att säkerställa vattnets kvalitet.

Genom att låta kor och hästar beta hålls markerna runt om i parken öppna. Området blev park 1988.

                                                                                                            

                                                                                                                  

3 kommentarer:

 1. Nu har du fått mig att vilja åka till Mallorca på riktigt!
  Jag är Greklandsfrälst och har aldrig givit Mallis en chans... Skall bli bättring på det.
  Tack för de underbara bilderna och faktan - väldigt inspirerande

  SvaraRadera
 2. Fantastiska bilder. Cyklar du?
  Mallorca är så vackert, särskilt bergen i väster :)
  Ha en bra helg.
  Anette

  SvaraRadera
 3. Tack!
  Mallorca är verkligen vackert på många sätt och det är ett vänligt folk. Det är lantligt här, även om man kommer in i en stad finns landsbygden precis utanför. Jag började cykla för två månader sen ungefär och här är perfekta vägar för cykel. Mallorca är ju lite av ett cykelmecka.
  Trevlig helg på er!

  SvaraRadera