5 februari 2012

Mandelblom

Prunus dulcis, Sweet almond, Sötmandel

Ät mandel! En liten näve mandlar om dagen är bra för hjärnan eftersom mandel innehåller en essentiell aminosyra som behövs för produktion av dopamin. Mandlar innehåller även kalcium, järn, magnesium, vitamin E och ganska mycket fett. Ur mandlar pressas också mandelolja som är helt färg- och luktfri. Den ingår bland annat i krämer och tvålar och fungerar bra som massageolja eftersom den är mjukgörande för huden och  innehåller vitaminer och mineraler.

Det finns självklart en myt, om varför det finns så många mandelträd på Mallorca.
Det var en gång för länge, länge sedan en Mallorcansk prins som hade förälskat sig i en flicka från Norden. Prinsens kärlek var besvarad så flickan flyttade ända från kallaste nord till denna vackra ö i Medelhavet.
Det var så att de tyckte väldigt mycket om varandra, men efter en tid kände flickan att hon inte riktigt kunde känna sig hemma här på ön. Det hon saknade mer än allt annat var vintern och den vita snön som hon var van vid hemma i Norden.
Då lät prinsen plantera mandelträd, flera tusen mandelträd planterade han överallt på hela ön. Så att varje vår, när mandelträdens blommor släppte sina blad, såg det ut att snöa över hela ön.
Så levde de lyckliga i alla sina dagar!

 Mandelblomningen håller äntligen på att komma igång. Träden är fulla med fina, feta knoppar och alla väntar på att de rosa fluffmolnen, som man i princip kan se överallt på ön, ska börja uppenbara sig.

Det har varit en mild januarimånad men de senaste veckorna lite kallare så 
knopparna väntar lite med att slå ut verkar det som.
  För att det ska bli gott om mandlar i en tilltalande storlek sägs det 
att det bör regna ordentligt i februari, annars blir de för små och för få.

 De flesta av träden på bilden är mandelträd. 
Man kan ju nästan tänka sig hur det ser ut här om ett par dagar..! 
 Återkommer med en bild då.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar